הוצאת תו נכה
תג נכה – כחלק מן הצורך להקל ולסייע לתושבים אשר בין אם לנוכח תלאות החיים או שמא כתוצאה מלקויות ונכויות מולדות מתקשים לנוע במרחב הציבורי, משרד הרישוי מנפיק תג חניה לנכה בכדי לסייע ולהקל להם להתנייד.
כמו כן, לאור מצוקת מקומות חניה אשר הינה שכיחה ונפוצה בעיקר באזור המרכז אשר הינו המאוכלס ביותר במדינת ישראל, כמו גם לנוכח הקצאת מקומות חניה שמורים במקומות נוחים ונגישים עבור אוכלוסיית הנכים, ישנן תקנות רבות בעניין תג נכה אשר נועדו להסדיר ולוודא כי אך ורק הזכאים לו מחזיקים בו.
בראשית שנות ה- 90 חוקק חוק חניה לנכים התשנ"ד-1993, אשר נועד להסדיר את כלל התקנות והחידודים הרלוונטיים בהקשרו של תג נכה.
במסגרת אותו חוק נקבע בהתאם לסעיפים 2 ו-3 כי לנכה קיימת הזכות להחנות את רכבו בכל מקום שבו ירצה, גם אילו מדובר במקום אשר אסור לחלוטין לחניה, כל עוד קיים מי מבין התנאים אשר הינם כדלקמן:
הרכב חונה במקום אשר לא קיים בקרבתו מקום חניה ייעודי לנכים או שזה אינו פנוי בעת החניה.
הרכב חונה במקום אשר לא קיים בקרבתו מקום חניה כללי או שזה אינו פנוי בעת החניה.
האופן בו הרכב חונה אינו מסכן ו/או מונע מעבר מצד הולכי רגל, עגלות ילדים ו/או נכים.
החניה אינה מפריעה לרצף התנועה ולעיכובה.
בנוסף לכך, לאור הצלחתו הרבה של כינון חוק חניית הנכים והנפקת תג הנכה בעניינו, אשר מאפשר החרגה מן החוק תוך כדי שמירה על הסדר הציבורי כהלכתו, בית המשפט העליון מצא לנכון להעתיק את דרישות אלו גם בעבור רכבי פריקה וטעינה.
סוגי תו נכה
בניגוד לאשר רוב הציבור סבור, ישנו מגוון רב של סוגי תו נכה אשר משתנים על פי סימניהם, כאשר יש בכך בכדי להעיד אודות צרכיו של בעליו של אותו תג נכה.
בהמשך לכך, תג נכה רגיל הוא בעל משולש ירוק בתוכו, כאשר תג נכה של אדם אשר נעזר בכיסא גלגלים מופיע עם מלבן כחול, זאת בנוסף לתג נכה אשר מונפק ממשרד הביטחון, כאשר זה מכיל משולש ירוק וכלנית, כמו גם תג נכה בעבור נכה בעל כיסא גלגלים ממשרד הביטחון, אשר מכיל כלבנית ומלבן כחול.
השלכתו של סוג תג נכה על הזכויות הניתנות בעקבותיו
אף על פי המגוון הרחב אשר קיים בין סוגי תו נכה שונים, בהקשרה של חוק חניה לנכים, כמעט ואין אבחנה בין בעלי התג השונים, והזכויות שקיימות לבעלי התג כמעט וזהות. דוגמה לאחד מההבדלים הבודדים שבין התגים, הוא היכולת לנוסע בנתיב תחבורה ציבורית למשל, כאשר רק בעלי תג עם סימן כחול של כיסא גלגלים רשאים לנסוע בנתיב.
מי זכאי לקבלת תו נכה ?
הגדרת המחוקק לקבלת תג נכה נדמית כללית במבט ראשוני, אך ישנם קריטריונים קשיחים וברורים בעבור קבלתו. לכן, בכדי לקבל תג נכה כל אדם אשר לאור קיומן של מחלות ו/או ליקויים מולדים מתקשה בהליכה או בתנועה או שאינו יכול לנוע לבדו, זכאי לקבלתו של תג נכה.
בנוסף לכך, ישנם מקרי קצה רבים, אשר לאורם תבחן זכאות המבקש לקבלת תג נכה על ידי וועדה רפואית בהתאם למסמכים ומידע אשר יעמיד אותו דורש למען הוועדה, מבין אותם מקרי קצה ניתן
למנות אנשים אשר לוקים באוטיזם, אפילפסיה, מחלות פסיכיאטריות, מושתלי כבד כליות ולב ריאות טריים, חולי טרשת נפוצה ועוד…
מקריים ייחודיים אשר בגינם ניתן תג נכה
כמו כן, ישנן קבוצות אוכלוסייה נוספות אשר זכאיות לקבלת תג נכה, כדוגמת חולי אלצהיימר, סיעודיים, חולי סכרת, חולי מחלות שריר ושלד ומחלות לב, כמו גם מקרים שכיחים יותר כדוגמת נכי צה"ל, מוגבלי ניידות מלידה, בעלי לקויות ראייה ועוד.
זאת ועוד, כי גם אדם אשר הינו עיוור ו/או בעל תעודת לקוי ראייה יכול להיות זכאי גם הוא לקבלת תג נכה. זאת כאשר אילו הוא נכה רפואית במגבלה אשר עולה על 60%, ו/או קיים חשד סביר שתנועה ללא רכב עלולה להוות לו סכנה בריאותית, ו/או הוא מתקשה בהליכה וזקוק לכיסא גלגלים בכדי לנוע ו/או הוא בעל קשיי ניוד לאור לקות ברגליו, אזי שהוא זכאי גם הוא לקבלתו של תג נכה.
מנגד, כל מקרה רפואי מצריך בחינה לגופו לאור הצורך אשר קיים מצד אותו נכה, כאשר לעתים מדובר בחישוב אחוזי נכות ונתונים קשיחים גרידא, בעוד שבפעמים אחרות עלולה הזכות להינתן לאור בחינתו האישית של הצורך הקיים לה.
דרישת מסמכים מגורמים ממשלתיים עבור תג נכה
כמו כן, בהתאם לאופיו של הנכה ונסיבות לקותו, כך נקבע גם זהות הגוף אשר ממנו הוא דרוש להמציא את המסמכים הרלוונטיים, כך לדוגמה נכי צה"ל נדרשים להנפיקם מטעם משרד הביטחון, בניגוד לעיוורים אשר פונים לשם כך לעבר משרד הרווחה, כמו גם נפגעי פעולות איבה ומוגבלי ניידות מלידה, אשר מבקשים את הסימוכין בהתאמה מהמוסד לביטוח לאומי וממשרד הבריאות.
אלו מסמכים יש להנפיק לטובת הגשת תביעה לקבלת תג נכה?
בכדי להגיש את הבקשה, על העותר לקבלת תג נכה להנפיק טופס בקשה לתג נכה, בצירוף למסמכים גנריים כדוגמת תעודת זהותו של הנכה בצירוף ספח, כמו גם צילום רישיון הנהיגה שלו, בנוסף למכתב אשר מצהיר אילו רכבים מבקש הנכה לכרוך בתגו האישי, כמו גם מספרי הרישוי שלהם, כאשר מותר לו לנקוב ב-2 ומטה.
בנוסף לכך, אילו מדובר באדם אשר עבר בחינה מטעם הועדה הרפואית לקביעת מוגבלות בניידות אשר מתכנסת מטעם משרד הבריאות, אישור הוועדה מוכרך להיכלל גם כן בצבר הטפסים, כאשר אילו לא קיים אישור שכזה, אזי שמומלץ במידה רבה להיעזר בעדות ובחינת רופא רלוונטי אשר טוען להצדקה להנפקת התג.
בנוסף לכך, יש לשמור תיעוד של כל מסמך אשר מונפק לטובת הגשת הבקשה, שכן הם לא יינתנו שנית לשולח, כמו גם כי לא יבחנו קבצים ותמונות אשר ישלחו ולא פוענחו על ידי איש מקצוע רלוונטי, כפי שקורה לעתים בצירופם של צילומי רנטגן או בדיקות א.ק.ג.
זאת ועוד, כי בניגוד לאשר היה קיים בעבר, כיום לא קיימת החובה להגשת מסמכים נוספים כאשר בעל הרכב אינו האדם אשר עותר לקבלת תג נכה בעבורו, כפי שקורה בעבור אנשים אשר הסתייעו כדרך קבע ברכבי קרובי משפחתם.
תוקפו של תג נכה
בניגוד לאשר היה בעבר, החל ממרץ 2019 תג נכה שניתן לצמיתות לאור לקויות ונכות המבקש אינו מצריך חידוש אחת ל- 8 שנים, ועומד בעבור בעליו עד עולם.
כיום משרד התחבורה אינו מרבה להנפיק תג נכה לצמיתות ותג הנכה נקבע לרוב לכל היותר למשך מספר שנים בודדות ויש לחדשו מידי תקופה.
לצורך הוצאת תו נכה אנו מזמינים אתכם אלינו לייעוץ וליווי צמוד לאורך התהליך, דרכנו תוכלו "להוציא" תו נכה בדרך המקצועית והמהירה ביותר, תו נכה הוא כרטיס הכרחי להקלה בחייהם של אלפי אנשים בישראל.
אנו מזמינים אתכם לממש את זכויותכם לקבלת תו נכה, צרו איתנו קשר ונשמח ללוות אתכם עד לקבלת תג נכה. בהצלח